martes, 24 de septiembre de 2013

Entre pantalles i bolquers

És tanta la fascinació que arribem a sentir per les noves tecnologies i, per consegüent, pel domini del maneig dels nous dispositius informàtics, que no és estrany que grans i menuts rivalitzen per veure qui és el primer en aquesta embogida carrera per estar a l'última. Això, que d’entrada ens pot fer una certa gràcia, amb una derivada còmplice del consumisme més salvatge, podria deixar de fer-nos-en tanta si ens ho mirem des del prisma del que hauria de ser raonable. Està clar que amb els iPhones, els iPads i altres dispositius que ens brinda el mercat, se’ns obri un ventall infinit de possibilitats en la mesura que podem tindre tot el que volem a només un frec de dit.

Ens trobem davant d’una revolució "digital", que ens facilita la vida i ens ho fa tot molt més accessible i assequible. En això no crec que hi haja cap discussió. Una altra cosa de ben diferent és que aquests mecanismes, que no deixen de ser mers instruments, acaben convertint-se en un fi en si mateix, fins al punt d’arribar a l’extrem d’esdevindre una moda de conseqüències inimaginables.

Ho dic perquè des de fa poc de temps he sentit dir que hi ha algunes escoletes de 0 a 3 anys que comencen a oferir l’ús de l’iPad com un reclam per a fer parròquia. Diuen que ho fan perquè són cada vegada més els pares i mares que ho demanen, en un intent de voler que els seus fills estiguen ben preparats per a l’era cibernètica que els ha tocat viure.

 Si bé cal reconéixer que en principi pot semblar molt útil com a suport per als educadors, sobretot en els casos de xiquets menuts amb algun tipus de discapacitat sensorial o amb problemes d’autisme, pot deixar de ser-ho quan s’ofereix no com una eina de suport sinó com una mena d’objecte de veneració per a xiquets que encara no han experimentat amb el tacte de carn i os.



És aleshores que em pregunte si no devem estar anant massa lluny en aquest deler esnob de l’iPad. El deler per una realitat virtual, que pot arribar en alguns casos a substituir la realitat del dia a dia, en la mesura que la fascinació per la imatge visual pot acabar relegant a un segon terme altres sentits i percepcions tan importants per a l’aprenentatge com el tacte i el gust. Dos sentits que, molt abans d’aprendre a parlar, ens permeten aprehendre el món enfangant-nos en arena, amerant-nos d’aigua, empolsegant-nos amb farina o assaborint amb fruïció el suc d’un galló de taronja.

Arribats en aquest punt, em pregunte també si no devem estar anant en la direcció contrària, en la direcció del que se suposa que hauria de ser un model educatiu modern i alhora arrelat, el model que fa més de cents revolucionà el món de la pedagogia amb aportacions com les que féu Maria Montessori, en el sentit de potenciar el component lúdic com un element decisiu en el desenvolupament infantil.



Això, que sobre el paper pot semblar una evidència, pot no ser-ho tant si ens ho mirem des de la perspectiva d’una societat cada vegada més acostumada a les noves tecnologies i cada vegada més allunyada del carrer. És també aleshores que em pregunte si no devem estar vivint en el núvol, en una mena d’inòpia col·lectiva en què més que viure la realitat preferim veure-la passar per davant dels nostres ulls a colp de fotograma.

Eixe pot acabar sent el problema, que acabem vivint cara a una pantalla en una mena d’abstracció cada vegada més aliena a l’entorn i allunyada de la natura. No deixa de ser una absurditat que havent constatat la interferència que sovint té en l’educació dels adolescents l’ús abusiu i les addiccions a les noves tecnologies, que ara es vulga reforçar una tendència que caldria controlar més que no pas atiar.

Sincerament, crec que ni l’iPad ni cap tauleta digital podran suplir mai el que és la realitat tangible, aquella que un xiquet puga reconéixer tocant-la o mossegant-la amb les dents. En un món dominat per la imatge, en un entorn reblit d’ordinadors, tauletes digitals o telèfons mòbils, en un hàbitat on és més fàcil trobar-te amb una pantalla que amb una peça de fruita o de verdura que ens recorde la natura, he de confessar que això de l’iPad no deixa de ser una extravagància difícilment justificable si ens ho mirem des de la perspectiva de les escoletes de 0 a 3 anys.

En altres nivells educatius superiors, no dic que la introducció de l’iPad sí que pot tindre una dimensió pràctica més clara, en la mesura que pot servir per reforçar potencialment tant el seguiment de l’acció del professorat com un major aprofitament dels recursos didàctics per part de l’alumnat.


I acabe aquesta reflexió com l’he començada. No és tant la cosa com l’ús que se’n faça. I, si em permeteu, des d’aquest punt de vista, he de dir que no s’hi valen excuses. Una cosa és l’interés legítim dels pares i mares per les potencialitats de l’iPad com un recurs més per a l’educació dels seus fills, i una altra de ben diferent és fer d’això un reclam un tant estrambòtic.

I ho dic, perquè no deixa de sorprendre’m imaginar per uns moments el que podria ser una aula de xiquets i xiquetes de bolquers hipnotitzats davant d’un iPad. Una escena que, sortosament, continua sent més pròpia d’una pel·lícula futurista que no de la realitat nostrada que voldríem per a la majoria de les nostres escoletes infantils.

Si des de fa anys no hem parat d’estranyar-nos de la incongruència que suposava que els xiquets no sabien d’on venien els ous i que el pollastre cuinat no l’identificaven amb el seu corresponent de carn i os, no crec que l’iPad poguera servir per a solucionar la cosa.

Posats a imaginar, el mateix podria passar amb els llibres de paper, que ja hi ha xiquets que, a força d’iniciar-se de tan menuts amb l’iPad, premen la portada d’un llibre amb el dit esperant que passen les pàgines com per art de màgia.

1 comentario:

  1. No entraré en previsions sobre com evolucionarem psicològicament els humans endollats mentalment a tants dispositius i aparells, perquè des que van deixar la cova no hem deixat d'alternar el destrellat i la genialitat. En tot cas, parlant de les tauletes, convindrà tindre en compte que no mos deixen cegos (veg. Reticare), sobretot, si pensem en els xiquets. ¿Com els puga anar el cap? Això sí que és art de màgia.

    ResponderEliminar